Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2012 17:07 - Медитация,нещо ново!
Автор: mnooogo Категория: Други   
Прочетен: 1196 Коментари: 0 Гласове:
0



Медитация, нещо ново

 

 

Пътя към овладяването на медитацията минава през концентрацията.

За да се научите да се концентрирате,трябва да си осигурите следните условия:

1:Тихо място където да се разположите удобно,при комфортна температура,без никой да ви безпокои поне за 20-30 мин.,сутрин и вечер.

2.Мястото да бъде проветрено ,но да няма течение на въздуха.

3.Дрехите да са свободни, да не ви стягат.

 

Предисловие

 

Човека е изграден от клетки-кости,мускули, вътрешни органи, сензитивни органи, течности,душа. Контакта с външната среда се осъществява посредством пет сензитивни органа: за цвят очи,за аромат нос,за вкус език,за звук уши, за температура и контакти -кожа,мускули, сухожилия и кости и накрая за всичко това заедно-съзнание(душа)

 

Да вземем цветовото възприятие.Зрението.

Как виждаме красивата червена роза в градината, какво се случва? Видимата светлина която се отразява от градината, попада в очите ни, където чрез ретината и други сложни механизми и химически реакции се превръща в електрически импулси. По нервен път импулсите достигат до мозъчни центрове, определени за разпознаване на различни форми. Там информацията се превръща в образ, с достатъчно малък размер, който все пак ни дава реална, обемна, триизмерна,картина. Картината ни показва всичко което е отвън, в нашето полезрение в момента, включително красивата роза.Тъй като формите които възприемаме са в състояние на постоянно развитие, спокойно можем да кажем, че си гледаме триизмерен цветен видео филм.

Като се замислим обаче,каква е картинката в действителност?

При абсолютна тъмнина, розата и градината са безцветни, имат само обем, който чрез допир можем да почувстваме, но за това после.В тъмнината не виждаме нищо, камо ли цветно.Ако снимаме с фотоапарат без светкавица, пак няма да имаме картина.Това означава, че за да виждаме е нужна отразена светлина, която да възприемем.Когато светлината попадне върху предмет, розата в случая,тя се отразява от релефната повърхност.Променена от релефа светлината - електромагнитни вълни с дължина и честота на вълната- попада в ретината на очите ни.Трябва още тук да отбележим, че светлината е носител на информация за формите които виждаме, но не е цветна..Попадала в ретината, светлината предизвиква разпад на химически елементи които,чрез химически реакции образуват безцветни,електрически нервни импулси.Импулсите достигат до мозъчния център за картина, в условията на абсолютна тъмнина.Черепа не пропуска нито светлина,нито звуци нито други дразнители.От получената информация посредством нервните импулси, там се изработва забележете цветен, огледален образ на формите или картината, която е в нашето полезрение. Макар че картината която наблюдаваме отвън не е цветна,мозъка посредством съзнанието, си изработва цветен образ, за да получи  представа за видяното.Чрез съзнанието осъзнаваме цветна, триизмерна, видео картината.Това означава, че виждаме с душата, а не с очите.Очите са само един от многото сложни механизми, които препредават информацията. Ако мозъка е здрав но съзнанието не функционира, импулси ще бъдат натрупвани в него, но няма да има възприятие и осъзнаване на видяното.Човек има само вътрешна, съзнателна, изработена цветна представа за това което е отвън, а в същност светът е безцветен.Самото разделяне на информацията постъпваща отвън и образуването на цветове в мозъка,е свързана и със стремежа на душата към изработване на усещане за красота. Фотоапаратите, телевизорите,компютрите и киното, ще попитате как снимат и предават цветно?По същия начин,те възприемат светлината,фотоните, които задействат във приемниците, електронни схеми  от  транзистори и диоди.Вибрацията се показва на екран със диоди, които излъчват светлина с почти същата дължина и честота на вълната.Оттам след като попадне в очите,вие вече знаете пътя на изработването на цвета.Видимата отразена светлина е носител на информацията.

Трябва да добавим, че ако предците ни бяха определили всичко което изглежда червено да се нарича синьо или жълто ,щеше да е с такъв цвят за нас, защото така ни учат след  раждане.

Тъй като нашето съзнание е част от всемирното съзнание,вече е ясно кой пръв е определил видовете цветове ,звуци и т.н.

С други думи до момента на постъпването на информацията носена от вибрацията и електрическите нервни импулси до мозъчния център, всичко все още всичко е безцветно само след осъзнаването се изработват цветове. При създаване на цветен, в случая червен образ на розата, като осъзната реакция, мозъка изработва друг вид вибрации, които се разпространяват в тялото ни и достигат до всички клетки, включително клетките изграждащи вътрешните органи.

Доказано е, че вибрацията наречена- червения цвят- в по-голямо отношение от другите цветове, действа благоприятно на сърцето и кардио системата.Това е така, защото всяка клетка, всеки орган, всяка система в човека има собствена вибрация с дължина и честота на вълната.Червения цвят, сърцето и кардио системата попадат в честотен резонанс, затова се стимулират взаимно.Отвън, ние получаваме един вид допълнителна енергия, която благоприятно стимулира сърцето и подобните системи. Светът се състои от безброй обемни тела и форми, големи и малки, които имат своя собствена индивидуална,неповторима черта.Всяка форма по свой начин отразява светлината закодирайки безцветна информация ,от която мозъка ни изработва различни цветни картини и образи.Милионите представи за цветове които мозъка образува, се разпространяват в тялото като енергийни импулси, и стимулират милионите градивни клетки,посредством нервните окончания.Всяка клетка е създадена за да възприема стимулираща енергия от иначе реалната но скучна - безцветна обстановка отвън,съгласно физиката на телата и формите.

Когато бъде задействана една, няколко или всички сензитивни системи на човека, в мозъка се асоциират съответните вибрации, които могат да влияят стимулиращо на всички вътрешни и външни органи по метода на биологичната и психосоматичната връзка.

Информацията от вибрациите които възприемаме с очите,носа, ушите,езика и кожата, поражда определени асоциации в мозъка. Всички наши клетки, вътрешни и външни органи взаимодействуват и реагират при тези асоциации. Както казахме сърцето може да се стимулира положително от червения цвят, далака от кафявия,белия дроб от белия цвят, бъбреците от небесно синия, черният ни дроб от зеления цвят,а мозъка от сивия цвят.

Шестте основни органа са свързани комплексно и индивидуално с други органи и системи и след като получат стимул, те го предават на тях със частично  затихване.

 

Работа с цветове.

Ако желаете си направете върху пет бели картонени листа,плътни кръгове от различни цветове с диаметър7-10 см,цветовете са следните: червен,кафяв,бял на черен фон,небесно син, зелен и сив.Концентрирайте се в различните цветове от 1 до5 мин.Изучете ги.Важно е после когато  медитирате да можете да си ги представите ясно в съчетание с други представи.

Светлината която пада върху тях, трябва да идва зад вас.

 

Слух.

Всички звуци които чуваме,по същия начин се изработват от мозъка и се осъзнават само от душата.Отвън звуци не съществуват, както цветовете.Има само разпространение на звукови вълни,носещи информация.Машините извън мозъка, които ги изработват или преработват и транспортират/радиа,коли и др./не разпространяват звуци, а вибрация, носеща информация за определено съчетание от звуци,които ще се зародят в мозъка.Попаднали в слуховия апарат, посредством сложни вълново-механични преобразувания се превръщат в електрически нервни импулси, носещи информация в мозъчния център.Там се изработва звукова картина от душата, като красива нежна мелодия или безразборна стържеща какофония.От звуковия център тази енергия като реакция отново по нервен път достига до всяка клетка, орган или система на тялото ни.Когато звуците, като цветовете, са с подходящата благоприятна дължина и честота на вълната,те стимулират клетките и органите ни.Когато те са безобразно грозни могат да разстройват и разрушават. Важно е от какъв източник, каква информация- вибрацията постъпва в мозъка ни за да задейства изработването на полезен звук.

Има определени вибрации които доказано създават приятни мелодии, които стимулират благоприятно тялото ни.

За шестте основни вътрешни органа сърце,далак,бял дроб,бъбреци,черен дроб и мозъка и техните системи, съответните звуци които сами можем да издадем сутрин  са "ааа,ооо, иии, сссс и ъъъ  и ууу"по реда на тяхното представяне.

При работата със звуците съчетайте със следните емоции : радост,увереност,щастие,смелост, спокойствие и стабилност.

 

Работа със звуци

Седнете отпуснато.

Затворете очи и на издишване около 7-8 сек произведете сами следните вибрации :

ааа...., с вътрешна радост която изцяло поглъща тъгата.

ооо... , внесете в себе си увереност, за да разсеете несигурното бъдеще.

иии..., почувствайте щастие, прогонете мъката около вас.

ссс - със смелост изгонете страха .

ъъъ - със спокойствие овладейте гневът ако ви е обзел преди.

ууу - стабилно  за да затвърдите всичко научено.

Повторете пет пъти за всеки.

Вълните от звука се разпространяват основно навътре в цялото ви тяло.

 

 

 

 

Вкус.

Храната която приемаме е с определен вкус ,нали.Но дали е така? Оказва се, че различната храната съдържа определен вид безвкусни вещества, които при контакт с определени рецептори на езика, при сложно биохимично преобразуване се изработват съответно нервни електрически импулси, те се отправят към определен център в мозъка,където се изработва вкусова палитра, пак от душата.

От мозъка до всички клетки се разпространяват нервни безвкусови импулси, но с определена дължина и честота, които стимулират или дезорганизират клетките и органите на тялото ни. Изработва се и съответната реакция за тялото, да приема нещо полезно или да се предпази от опасност.Съществуват шест определени основни вещества, съответно със вкусова асоциация / лют,сладък,горчив, солен, кисел и стипчив/ които оказват при определени условия допълнителен стимул за различните органи и всички клетки на тялото.

 

 

Работа с вкус:

Спомнете си вкуса на- лют ,1-3 мин,  стимулира (сърце)

сладък,1-3 мин и т.н.   (далак)

горчив,  (бял дроб)

солен  (бъбреци)

кисел  (черен дроб)

стипчив  ( мозък)

Преглътнете шумно отделената слюнка.

 

 

Обоняние.

Въздуха разпространява миризми които надушваме. Не е така!

Въздуха гъмжи от различни финни и не толкова финни частици,които съдържат молекули, носещи информация за различни миризми.Но те не миришат.Тези молекули влизат в контакт с рецептори в носа, където  по физико-химичен път се изработват различни, носещи информация нервни импулси, отправени към мозъчния център за аромати. Комбинативно там се образуват представи за отделни миризми, отново със съзнанието/душата/ . Изработва се реакция за възприемане или предпазване ,която командва тялото с нервни импулси.Освен това тези импулси достигат до клетките ни където, стимулират процеса на изграждането или разграждането на стари и нови клетки, както и взаимодействията в тях.Чрез дългогодишни опити са определени шест основни аромата, които положително стимулират клетките и системите в нас.

Те са аромати на: чесън, канела,анасон, копър,  лимон и дюла.

 

Работа с аромати:

Запознайте се преди това с миризмите съответно на:

чесън, канела,анасон, копър , лимон и дюля.

След това се изолирайте на спокойствие и работете в началото с повече тренировки по единично, а след това си спомняйте ароматите като ги разменяте.Не пречи ако визуализирате как изглеждат,на прах,като плод, каша и т.н.

Тези аромати са подбрани специално за Европа..От древността до днес е доказано, че медитацията с аромати помагат на вътрешните органи и системи.Аромат от чесън помага на сърцето и тънките черва.Аромата за канелата стимулира далака и стомаха. Представата за аромат на анасона благоприятства на белия дроб и дебелото черво,аромат на копър помага на бъбреците и пикочния мехур и аромат на кисел лимон стимулира черния дроб и жлъчката,длюлята  помага за психиката и кондицията.

Ако сте алергични към нещо от изброените не го правете.

 

 

Контакти с кожата и тялото.

Когато докоснем с ръка нагорещен предмет, ние се дръпваме за да не се изгорим.

Защо се получава така?Ако имаме прекъсната нервна връзка между ръката и мозъка, то най вероятно ще се изгорим.Всъщност горещината от предмета е вибрация с прекалено висока честота, която се прехвърля само локално в ръката, в областта на контакта.Тази топлина не стига до мозъка.До там се отправя негореща информация, посредством изработени нервни импулси, които в определения мозъчен център за това, стимулират образуването на представа за висока или ниска температура.И в този случай душата изработва различна картина за предмета с който сме в контакт.Веднага се образува команда за предпазване от изгаряне или за възприемане на приятно докосване.Масаж или самомасаж.От мозъка към всички клетки се изпращат информационни импулси които или стимулират, или дезорганизират вътрешните органи и системи в тялото.По същия начин със съответните реакции въздействат изработените в мозъка усещания за студ,влажност,сухота , вятър и др.В приятни граници образуваната представа в съзнанието ни за топло,влажно,сухо, студено , ветровито  и комфортно( тихо,топло с  умерена доза влага), стимулират съответно в съчетание по схема:  сърцето,далака,белия дроб, бъбреците ,черния дроб и мозъка.

 

 

Работа със кожата за усещане вечер:

1.Представете си топло лято,слънце,1-3 мин

2.После си представете влажен ситен дъжд на мъгла 1-3 мин.

3.След това влезте мислено на сухо в стаята,жадни сте,

4.Отидете мислено в килера или хладилната стая на студено.

5.Излезте мислено на ветровито на верандата.

6.Представете си и почувствайте конфортна среда в която се намирате.(тихо,топло и приятно)

Дишането спокойно,бавно. Отпуснете диафрагмата и мускулите на ребрата, нека белият ви дроб сам да си диша.

 

 

 

Работа с мускулите,сухожилията и костите.

 

Движенията са плавни,непрекъснати едно след  друго.Тялото е стабилно.Сутрин се изпълняват  бавно с максимално напрежение.Вечер бавно,с максимално отпускане.Накрая отделете 10 мин за изпълнение на казаното преди,но с максимална бързина на всички движения навън и нагоре.Например, от бавно изпълнение на движение назад или надолу  при вдишване,преминете с резко, максимално бързо движение напред  или нагоре на издишване.Сутрин правете почивка с оттпускане.

Звуците се издават за да създадат приятна вибрация,а не друго.

Медитиращият  си представя цветове,вкус и аромати, съчетани с движенията по следната схема без прекъсване между отделните стилове.Сутрин-тигър,бял жерав,мечка,елен, змия и маймуна.Важното е да се спазва принципа.Всеки изпълнява според собствената кондиция на тялото:В китайската традиционна медицина е заложено пет стихии и пет стила на животни, съгласно системата У син и  легендата за петте звяра на доктор Хуа то.За европейските условия са необходими шест стихии и затова са шест стила.

Вечер движенията и медитацията със сензорите са по схемата:тигър,елен,бял жерав,змия, мечка и маймуна.При изпълнение на стил маймуна цвета за медитация е сив.

По време на изпълнението  на стил маймуна сутрин или вечер, концентрацията върху всички цветове, звуци,вкус, аромат и настроения се следва по съответните схеми.

Всеки отделен стил си има по един цвят,при маймуната са всички цветове последователно.

Успех и добра кондиция.

 

 





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mnooogo
Категория: Други
Прочетен: 22345
Постинги: 8
Коментари: 28
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031